Het verhaal

Afrika

Afrika biedt enorme hoeveelheden grondstoffen als ruwe olie, cacao en koffie die zonder enige verdere verwerking verscheept worden naar ondermeer Europa, Amerika en China om daar te worden verwerkt tot eindproducten. Afrikaanse landen zijn op die manier niet in staat om van de winst van hun natuurlijke hulpbronnen te profiteren. De winst van een Ghanese boer op een zak cacaobonen is laag, maar de winst van de Nederlandse chocoladefabrikant, die diezelfde Ghanese cacaobonen gebruikt, is veel hoger. Die waarde vermeerdering vindt niet in Ghana plaats maar in Nederland. BlackStarBikes wil een groot deel van de waardevermeerdering juist in Ghana laten plaatsvinden.

Het idee

BlackStarBikes is een idee van de Amsterdammers Sebastiaan, Taco en Imke,  drie energieke en  avontuurlijke ondernemers. Ze ontmoetten elkaar in Ghana. Het land vormt voor hen een inspiratiebron. In het rode, Afrikaanse zand tekenden ze hun idee en ontwerp voor de eerste fiets uit: de BlackStarBike. Gedrieën hebben ze de juiste partners in Ghana en Nederland gevonden voor een succesvolle en duurzame samenwerking.

Eerlijke handel

BlackStarBikes levert niet alleen een eerlijk product maar biedt Afrika een kans om zijn eigen grondstoffen te verwerken tot een gewild en bruikbaar consumenten product. Hierdoor ontstaat er een natuurlijke vraag en wordt er werkgelegenheid gecreëerd. Daarnaast ontstaat er een nieuw ambacht; het bouwen van een bamboe frame. Dit levert samen met het verkrijgen van de basis materialen niet alleen werk maar ook een spin-off op. De frames worden in Amsterdam in de sociale werkplaats geassembleerd tot fietsen. Vanaf het planten van de bamboeboom tot het afstellen van het zadel krijgt iedereen een goed salaris. Doordat er geen bemoeienis is van tussenpersonen vloeit veel van het aankoopbedrag direct terug naar de lokale Ghanese economie. 

Een unieke fiets

Westerse consumptie vraagt om een groene revolutie. Om die te realiseren zijn wij van mening dat duurzame producten niet onder mogen doen wat betreft design, kwaliteit en prijs. BlackStarBike werkt samen met de Columbia University in New York in het opzetten van een duurzame productielijn in Ghana en het waarborgen van de kwaliteit van het frame. Hierdoor kan BlackStarBikes een unieke fiets aanbieden die ondanks zijn duurzame eigenschappen, toegankelijk en betaalbaar is en zich in stijl, prijs en kwaliteit meet aan het top segment van de westerse stadsfiets. 

Waarom BlackStarBike?

“In the centre of the Ghanaian flag is a black star and Ghana’s beloved football team is known as ‘the Black Stars’. But Ghana’s black Star has a forgotten origin. It references the Black Star Shipping Line, started in 1919 by the great pan-Africanist, Marcus Garvey. The Black Star Shipping line was supposed to facilitate the transportation of African goods throughout global economy. As we share so much of the same goals, we thought that it was an appropriate name for our bicycle.”

Siteweb Solutions